Husen och låtarna som håller

Det finns artister som har skapat låtar som aldrig går ur tiden. Lite så är det med våra hus. De är byggda under olika årtionden och står för en viss stil. Vi värnar om deras personlighet, men samtidigt utvecklar vi dem för vår tid. Tiden får avgöra hur vi bor och vad vi lyssnar på i framtiden. Nu när vi fyller 70 år har vi satt ihop en spellista med musik som satte tonen för sin generation, från 1952 till idag. Här hämtar du spellistan

1952

Ernst Rosén köper lite mark och får med sig en byggrätt och historien tar sin början. Samma år föds Paul Stanley i Kiss, men musiken som ligger på listorna är något helt annat. Billie Holiday erövrar världen medan bandyspelaren Gösta ”Snoddas” Nordgren sjunger till svenska hjärtan.

1962

Beatles är så kaxiga att de tackar nej till ett skivkontrakt från Decca. Två dagar innan Ernst Rosén firar tio år släpper de sin första låt på ett annat skivbolag. Beach Boys toppar hitlistorna, men Bob Dylan och Stevie Wonder börjar göra sig hörda. Nu är Melodifestivalen i gång och Lill-Babs får äran att representera Sverige.

1972

När Ernst Rosén firar 20-årsjubileum är det nya tider och 78-varvsskivan går ur tiden. En helt otrolig samling artister bråkar om uppmärksamheten på vinylspelaren, eller vad sägs om David Bowie, Deep Purple, Fleetwood Mac, Pink Floyd, Carly Simon, Neil Young, Elton John, Eagles och många fler legender. Men när artisterna skruvar upp volymen förbjuder Arbetarskyddsstyrelsen svenska diskotek att spela högre än 90 decibel.

1982

Trettio år för Ernst Rosén. Abba firar tio år och meddelar att de tar en paus. De som bor i våra lägenheter i Lunden kan tjuvlyssna på Rolling Stones när de spelar på Ullevi. Topplistorna domineras av poserande syntmusik med Depeche Mode, Human League, ABC, Duran Duran och Ultravox. Men får konkurrens av hårdrock, inte minst Iron Maiden som släpper sitt klassiska album The number of the beast.

1992

Storhetstiden för CD-skivan är här, Ernst Rosén fyller 40 och grungerocken tar över scenen. Nirvana är först ut. En annan etta var Christer Björkman som sjöng I morgon är en annan dag och vann Melodifestivalen. I Eurovision-finalen blev det en näst sista-plats. Polarpriset delas ut för första gången. Vinnarna är Paul McCartney och de baltiska staterna, som uppmärksammades efter Sovjetunionens fall för kreativitet när musiken blev fri.

2002

Två år in på det nya milleniet firar Ernst Rosén femtio år. Chess har premiär på svenska och de musikaliskt spretar listorna åt alla håll, med ett litet övertag för pop. Coldplay slår till med hittar som Clocks och The Scientist. Däremot har dansbandsmusiken det fortsatt svårt och programmet I afton dans läggs ner.

2012

Du är min man med Benny Anderssons orkester och Helene Sjöholm utses till tidernas bästa svensktoppslåt i samband med att programmet fyller 50. Ernst Rosén fyller tio år mer vilket kanske kan uttryckas i Danny Saucedos hit det här året Amazing.

2022

Nu fyller vi 70 år och vi vet inte riktigt än vad året kommer att bjuda på, vi fortsätter att utveckla våra hus för framtiden. Eurovision Song Contest har fått sin amerikanska motsvarighet i American Song Contest, som representant för Connecticut sjunger Michael Bolton som föddes bara några månader efter att Ernst Rosén grundades. Det finns sådant som aldrig går ur tiden. Vem minns inte “How Am I Supposed To Live Without You”. Det är lite som våra hus.

Hämta spellistan på Spotify här>>