Hyra ut i andra hand

Du kan få hyra ut din lägenhet i andra hand om du har beaktansvärda skäl. Vi följer branschorganisationen Fastighetsägarnas riktlinjer. Ansök i god tid, handläggningstiden är vanligtvis 4-6 veckor. Under juni, juli och augusti är handläggningstiden 8-10 veckor.

Uthyrningsperioden vi kan godkänna är 1 år. Eventuella intyg skall stämma överens med denna tid.

Högre hyra än du själv betalar?

Vid en andrahandsuthyrning får du inte ta ut en högre hyra från andrahandshyresgästen än den du betalar till oss. Om lägenheten hyrs ut med möbler och annan utrustning som exempelvis köksutrustning får du göra ett påslag på hyran med 0-15%. Du har också rätt att ta ut faktiska kostnader för exempelvis el, vatten, bredband och tv-kanaler. För att en ansökan ska godkännas behöver du därför specificera den hyra du ska ta ut av din andrahandshyresgäst. Detta kan du göra under särskilda villkor i avtalet.

Om du tar ut för hög hyra av din andrahandshyresgäst riskerar du att förlora ditt förstahandskontrakt. Du riskerar också att få betala tillbaka den del av hyran som är oskälig. Tänk på att det fortfarande är du som förstahandshyresgäst som ansvarar för lägenheten. Så både du och andrahandshyresgästen behöver ha hemförsäkring. Blir det skador eller om utryckningskostnad för störningar så är det du som är ansvarig.

Lagstiftning

Om hyresrätten hyrs ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt från och med den 1 oktober 2019.

Folkbokföring

Vi vill också uppmärksamma dig att det är viktigt att vara folkbokförd på rätt adress, mer om det kan du läsa på Skatteverkets hemsida. Folkbokförd på fel adress kan leda till folkbokföringsbrott och är olagligt.

Så här ansöker du

Du kan få hyra ut din lägenhet i andrahand om du har beaktansvärda skäl, studier eller tillfälligt arbete på annan ort och inte kan bo i din lägenhet under en viss tid. Vi godkänner även provboende med sambo under kortare tid.

Alla andrahandskontrakt skall vara godkända av oss.

Gör så här

1. Din ansökan tillsammans med de handlingar som behövs enligt nedan kan du välja att maila in som pdf till andrahand@ernstrosen.se, eller skicka per post till Ernst Rosén AB, Box 135, 401 22 Göteborg.
Handläggningstiden är cirka 4 veckor och vi hör av oss till dig när vi påbörjat behandlingen av just din ansökan.

2. Fyll i ansökan noggrant. Ansökan skall undertecknas av både dig som förstahandshyresgäst och föreslagen andrahandshyresgäst(er). Se till att alla handlingar är fullständiga, annars kan vi inte behandla din ansökan.

3. Andrahandskontraktet får vara tidsbestämt max 1 år. Om du inte skall flytta tillbaka till lägenheten så kom
ihåg att säga upp ditt hyreskontrakt, 3 månader enligt avtal.

Bifoga
– Intyg från arbetsgivare/skola. Intyget skall stämma överens tidsmässigt med önskad uthyrningstid. Har du andra beaktansvärda skäl så skickar du med dessa.
– Adress till din nya tillfälliga bostad eller till en kontaktperson. Ditt telefonnummer.
– Är du utomlands behöver vi en fullmakt ställd till en kontaktperson som kan ta hand om angelägenheter som rör hyreslägenheten under uthyrningsperioden. Du hittar blanketten längre ner på sidan.

4. Begär tillfällig adressändring om det behövs.

5. Är din ansökan ok så får du en bekräftelse från oss på godkänd andrahandsuthyrning.

Vad innebär ett godkänt andrahandskontrakt?

Det är du som förstahandshyresgäst som är ansvarig för lägenheten. Du ansvarar för hyresinbetalningar, störningar och eventuella skador som uppstår, i enlighet med det avtal som du har med oss.

Vi informerar våra hyresgäster på olika sätt – brev, information i brevlåda/box, mail, mobil osv. Se till att du alltid har aktuell information.

Berätta för den du hyr ut till vad som gäller för lägenheten. Tvättstugetider, städning, hur hushållsavfall skall sorteras osv. Andrahandshyresgästen får sätta upp sitt namn på listen ovanför brevinkastet eller postboxen
utan att täcka över första hands hyresgästens namn. Sätt inte upp namn i trapphuset/porttelefon.

Det är också ditt ansvar att se till att andrahandshyresgästen flyttar vid andrahandsavtalets utgång. Du får
inte ta ut högre hyra än vad som anses skäligt, i regel den hyra du betalar själv. Hyr du ut möblerat, kan
skälig hyra vara något högre.

Glöm inte att ringa eller mejla till oss när du har flyttat tillbaka till lägenheten.