Bostad

Målning och tapetsering

Du får måla eller tapetsera i din lägenhet förutsatt att arbetet utförs fackmannamässigt sätt med tillhörande underarbeten och neutrala färger. Om arbetet inte är utfört på ett korrekt sätt kan du bli ersättningsskyldig eller skyldig att återställa lägenheten om du flyttar.

Du får inte måla lister, fönsterkarmar, kakel, klinker eller golv.

Känner du dig osäker så hör gärna av dig till oss.

Jungmansgatan9095
Jungmansgatan9158

Håltagning väggar och borrande

Tänk till innan du börjar borra eller spika i väggar. Den dagen du flyttar behöver du återställa så det ser snyggt ut efter eventuella hål.

Väggarna i lägenheten kan vara av olika material. Använd rätt sorts krokar när du sätter upp exempelvis tavlor.

Det är inte tillåtet att borra i badrummets våtzon, eftersom det finns risk för fuktskador.

Väggar och tak

Målade ytor rengör du bäst med en trasa, ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Tapetserade väggar bör endast dammtorkas. Eftersom tak lätt blir flammiga när du gör rent dem är det bäst att i första hand dammtorka dem och ta det försiktigt om du använder en fuktig trasa.

Jungmansgatan9605
Platågatan79360

Golv

Möbeltassar skonar golven från slitage. Var försiktig när du flyttar tunga möbler och använd gärna en filt under om du skjuter dem över golvet. Placera inte krukor direkt på golvet, det kan orsaka fuktfläckar. använd en fuktig trasa och milt rengöringsmedel när du tvättar golv

Kök

Rengör fläkt och ventiler med jämna mellanrum. Fläktfiltret rengör du i diskmaskin eller genom att låta det ligga i varmt vatten med diskmedel i några minuter, skölj sedan och låt det torka. Torka bort fettfläckar från spisen och ugnen innan de bränns fast, använd ett specialrengöringsmedel för ugnen. Spola inte ner fett från matlagning. Frosta av kyl och frys regelbundet, men hacka inte bort isen utan låt den tina, annars finns det risk att vitvarorna blir förstörda.

Platågatan79122
Jungmansgatan9546

Badrum

Porslinet i badrummet rengör du bäst med en mjuk svamp eller borste och ett milt miljövänligt rengöringsmedel. Rengör ofta utsatta väggar i dusch och vid badkar så slipper du kalkavlagringar och mögel. Tänk på att göra rent golvbrunn och frånluftsventil med jämna mellanrum för att undvika lukt och fuktskador. Vädra helst genom att öppna badrumsdörren och ett vardagsrumsfönster.

Spola aldrig ner föremål som kan orsaka stopp i toalettstolen och handfatet. Du får bara spola ner toalettpapper och
sådant som kommer från kroppen.

Använd inte WC-fräschör med ”hängare”.

Persienner och dimmer

Många persienner har vi eller en tidigare hyresgäst installerat, men det är hyresgästens egendom och ansvar. Låt dem gärna sitta kvar vid avflyttning. Har du installerat dimmer eller liknande i lägenheten behöver de återställas innan du flyttar.

Skadedjur/Ohyra

Skulle du upptäcka skadedjur/ohyra i din lägenhet eller förråd kontaktar du Anticimex på 075-245 10 00 med referens från Ernst Rosén och försäkringsbolaget Länsförsäkringar. Det är viktigt att göra en anmälan så fort möjligt. Glöm inte att även kontakta din Boendeserviceexpedition.