Spara vatten och vinn ett glassigt pris

Väldigt mycket vatten rinner bara ut i avloppet. Och visst är det lite slöseri med en av våra viktigaste och godaste naturtillgångar? Det kostar också en hel del energi när vattnet ska värmas upp och renas. Faktum är att var och en av oss förbrukar i snitt 140 liter vatten varje dag.

Därför hänger vi nu på Göteborgs Stads kampanj för att dra ner på vattenförbrukningen och utmanar dig att stänga kranen lite oftare. Tillsammans sparar vi på miljön och dessutom har du chansen att vinna ett gott pris tillsammans med dina grannar. Bara en så enkel sak som att duscha lite kortare gör mycket. Idag tillbringar vi i snitt sex minuter under strilande vatten. Men om vi gör som Göteborgs Stad uppmanar oss, att inte duscha längre än en schlager så halverar vi tiden i duschen.

 

Nu utmanar vi alla våra hyresgäster att spara vatten.

Är det du och dina grannar som kan spara flest liter? Till den fastighet som sänker sin vattenförbrukning mest under maj månad, jämfört med april, kommer vi ut och bjuder på glass på gården. Tävlingen pågår 1-31 maj. Vinnarna presenteras senast 14 juni.

Varje droppe räknas. Så här kan du spara på dem.

För att du ska komma igång har vi tagit fram några enkla spartips som kanske också inspirerar dig att komma på egna knep för att förbruka mindre vatten. Tillsammans kan vi spara en massa liter. En droppe hit eller dit spelar faktiskt roll.

  1. Under en månad kan en droppande kran motsvara över tio fyllda badkar. Droppar det hos dig? Kontakta fastighetsansvarig så får du hjälp.
  2. Ett varmt bad är väldigt skönt, men om du tar en snabb dusch så sparar du väldigt mycket vatten.
  3. Och genom att stänga av kranen när du tvålar in dig sparar du några liter. I en familj på fyra personer kan ni spara över 100 liter om dagen.
  4. Att låta vattnet rinna när du borstar tänderna är en riktig vattenslukare. En familj på fyra personer kan spara upp till 100 liter om dagen om ni stänger av vattnet under tiden.
  5. Handdiskning under rinnande vatten förbrukar liter efter liter. Sätt i en diskpropp och spara upp till 50 liter varje gång du diskar.
  6. Diskmaskinen fyller du självklart så mycket som möjligt och använder spar- eller ekoprogrammet. Check på en massa liter igen.
  7. När du spolar ur vattnet som stått stilla i kranen är det en god idé att samla upp det för att vattna blommorna.
  8. Törstig? Då är kallt vatten gott. Men istället för att spola tills det blir kallt, ha alltid en kanna i kylskåpet med vatten och varför inte med några citronskivor eller någon annan frukt.