Dagen då orange har en extra viktig betydelse

En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och ett folkhälsoproblem som sträcker sig över lands-, klass- och åldersgränser.

FN uppmanar därför världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor under Orange Day lördag den 25 november. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Orange Day startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. En dag då kända byggnader lyser upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.

 

Våga bry dig

Vi vill att alla ska bo tryggt hos oss utan att utsättas för våld. Därför är vi med och uppmärksammar dagen genom att gå ut med FN:s budskap på vår hemsida, i våra sociala medier och trapphus. Samtidigt lyfter vi vårt förhållningssätt Våga bry dig där vi önskar att både du som granne och vi på Ernst Rosén visar omtanke och vågar agera om man är rädd för att någon far illa. Det kan vara oro för våld inom en familj, men det kan också handla om att uppmärksamma en äldre granne som verkar må dåligt eller någon som är ensam.

Läs mer om Våga bry dig här