Vi har fått extra smak på Engelbrektsgatan

Hej Fredrik Frigell, ägare och grundare till Stenugnsbageriet som precis slagit upp portarna till sitt nya kafé och brödbutik i en av våra lokaler på Engelbrektsgatan.

Vem är du?

Jag är bagare sedan 1983, bosatt i Landvetter och brinner för bröd, hantverk och kvalitet.

Vad är Stenungsbageriet?

Vi startade med ett bageri och café i Landvetter 2012 och här bakar vi fortfarande vårt bröd och våra bullar. 2019 öppnade vi en liten butik i Mölnlycke Centrum där vi bakar vårt kondis. Nu är det dags för ännu ett steg. Snart öppnar vi ett nytt större bageri i Mölnlycke gamla fabriker där vi ska baka allt till våra försäljningsställen. Vår vision är att baka riktigt bröd från grunden, hantverksmässigt och utan tillsatser. Precis som namnet antyder bakar vi i stenugn och använder surdeg i de flesta av våra bröd.

Vad erbjuder ni här på Engelbrektsgatan?

Förutom vårt sortiment med stenugnsbakat bröd och bakverk/kondis erbjuder vi bland annat färdiga smörgåsar, sallader, soppor, egengjord italiensk glass och ekologiskt, rättvisemärkt kaffe. Allt kan man köpa med hem eller äta här på plats. För att man alltid ska kunna köpa dagsfärskt bröd säljer vi på vikt, då väljer man själv hur stor eller liten bit man vill ha. Och vill kunden att vi skivar brödet så gör vi det.

Vilka öppettider har ni?

Just nu har vi öppet vardagar 7–18, lördagar 8–16 och söndagar 9–16. Vi känner in när vi har som flest besökare för att eventuellt justera öppettiderna åt något håll.

Hur kommer det sig att ni valde Engelbrektsgatan för er nya etablering?

När vi nu satsar på ett nytt stort bageri i Mölnlycke, behöver vi fler försäljningsplatser. Först kikade vi på den mindre lokalen som ligger bredvid, den verkade vara bättre i storlek. Men när jag såg den här lokalen fastnade jag direkt. Eftersom den är större kan vi ha många fler platser i vår cafédel. Området är jättetrevligt och läget är väldigt bra mellan biografen Bergakungen och Avenyn. Det passerar mycket människor, både folk som bor eller jobbar här, är på besök eller i andra ärenden.

Vad är storsäljarna bland allt som ni bakar?

Vårt stenugnsbakade surdegsbröd så klart, framförallt levainbrödet. Våra bullar med mycket smör och kardemumma är också väldigt populära. För att inte tala om vår kanelbulle som vann tävlingen ”Västsveriges godaste kanelbulle 2015″ på Svenska Mässan i Göteborg.

Har du någon personlig favorit?

En nybakad kanelbulle med ett glas kall mjölk är svårslaget.

Vad har ni för planer framåt?

Här på Engelbrektsgatan vill vi successivt utöka sortimentet, till exempel med knäckebröd, snacks, delikatesspåsar och frukostbuffé på helgerna. I början av 2024 öppnar vi vårt nya stora bageri i Mölnlycke gamla fabriksområde och i samband med det öppnar vi ytterligare ett café och en ny brödbutik vid Kallebäcks terrasser. Så vi har mycket att se fram emot.

Vi känner redan dofterna och önskar Fredrik och hans medarbetare lycka till.

Stenugnsbageriets hemsida

Baka som en konditor

Vi bad Fredrik om ett recept på något gott ur Stenugnsbageriets sortiment. Så fram med bakingredienserna och laga den här goda pajen nästa gång du vill bjuda på något riktigt lyxigt. Är du inte baksugen själv finns den såklart på caféet på Engelbrektsgatan.

Hallon- och lakritskolapaj

Mördegsbotten:
100 g smör
60 g florsocker
40 g äggula
210 g vetemjöl
2 g salt

Sätt ugnen på 180-200 grader. Blanda först smör och socker. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda tills det gått ihop. Klä två pajformar och grädda ca 10 min eller tills pajdegen är gyllenbrun.

Lakritskola:
100 g smör
2,5 dl socker
Ca 1,5 msk lakritspulver (lite beroende på smakstyrkan. Kan variera beroende på märke.)
3 dl grädde
1 dl farinsocker
0,5 dl glykos
1 tsk vaniljsocker
2 tsk flingsalt

Smält smöret med sockret och låt det småkoka under omrörning i ett par minuter tills blandningen blir gyllenbrun. Tillsätt övriga ingredienser, rör med jämna mellanrum och koka tills blandningen når 117 grader. Fyll pajskalen och låt stela

Hallonkola:
500 g frysta hallon
5 dl socker
75 g smör
2 dl grädde

Koka hallonen med sockret och passera det genom en sil. Blanda sedan hallonpurén med grädde och smör i en kastrull. Rör med jämna mellanrum tills kolan når 117 grader. Häll hallonkolan över lakritskolan och kyl.

Ät och njut!