Du kan rösta på ditt favoritförslag till och med den 23 oktober 2018.

Skanstorget - tävlingen är avgjord!

Förslaget Haga hjärta Linné från Ernst Rosén AB fick flest röster för utvecklingen av Skanstorget. Totalt kom det in 4 293 röster varav 1 803 röstade på det vinnande förslaget. Tack alla ni som deltog i tävlingen!

Mellan den 9-23 oktober kunde göteborgarna rösta fram sitt favoritförslag över hur utvecklingen av Skanstorget ska ske.

Det vinnande förslaget innehåller:

200 bostäder varav

40 % är hyresrätter, 80 st
60 % är bostadsrätter, 120 st

Lägenheterna har följande fördelning:
1 rum med kök, 112 st
2 rum med kök, 46 st
3 rum med kök, 35 st
4 rum med kök, 6 st
5 rum med kök,1 st

I dagsläget består Skanstorget av en asfalterad parkeringsplats. Haga hjärta Linné ersätter 150 parkeringsplatser och skapar 56 nya. Utöver detta skapas 506 cykelparkeringar så att boende lätt kan nyttja cykel som färdmedel i vardagen.

Förslaget Haga hjärta Linné innebär även att en ny förskola på 1 052 kvadratmeter byggs. Den planerade förskolan är ett mycket välkommet tillskott i stadsdelen som har stor brist på förskoleplatser.

Med Haga hjärta Linné har Ernst Rosén AB även skapat en torgyta på 1200 kvadratmeter. Här hoppas staden att en ny mötesplats för alla göteborgare kan skapas.

Förslag B: ”Haga hjärta Linné"

En fullständig beskrivning av förslag B finns att ladda ner via länkarna nedan. Välj mellan låg- eller högupplöst pdf-fil.

Förslag B – Lågupplöst pdf (5,3 mb)

Förslag B – Högupplöst pdf (16 mb)

Mot Skansberget ligger Skanstorget.

Skanstorget är kvarterets hjärta.

Vad händer nu?

En markanvisning innebär att en aktör har en ensamrätt att förhandla vidare med markägaren om ett avtal för att köpa eller arrendera aktuellt markområde. Nu väntar en formell plan- och bygglovsprocess hos stadsbyggnadskontoret. Här säkerställs att förslaget kan verkställas och att det byggs enligt den plan- och bygglag som finns i Sverige. Förhandlingar kommer även ske mellan fastighetskontoret och Ernst Rosén AB för att få fram avtal kopplade till markförsäljningen. 

Vad händer med parkeringarna som finns på Skanstorget idag?

Frågor och svar

Så här ska Skanstorget utvecklas

Göteborgs Stad vill med hjälp av förtätningen på Skanstorget skapa mer liv i området och ge förutsättningar för fler kommersiella verksamheter. Totalt kommer cirka 60 % av bostäderna att vara bostadsrätter och cirka 40 % att vara hyresrätter.

Tänk dig att du har det mesta du behöver för att klara din vardag i ditt nya bostadsområde. Du kanske jobbar i stan eller har cykelavstånd till jobbet? När du kommer hem kan du lätt röra dig i ditt bostadskvarter där det finns plats för både butiker, restauranger, caféer, hälsoaktiviteter eller möjligheter för avkoppling.

Vi bygger en stad för alla och naturligtvis ska de nya bostäderna uppfylla kraven för tillgänglighet. Vill du ta en cykeltur hämtar du din cykel som står på den nya cykelparkeringen och rullar iväg på gång- och cykelbanan. 

År 1915 låg det en saluhall på Skanstorget Bild: Göteborgs historiska musèums bildsamling

Skanstorget - en historisk plats

Skanstorget ligger i ett område som många göteborgare förknippar med historia och kultur. Väster om Skanstorget ligger Skansen Kronan, en försvarsanläggning från 1600- talet som sedan 1935 är ett statligt byggnadsminne. Väster om Skanstorget ligger även Skansparken som erbjuder grönskande och lummiga miljöer.

Uppdaterad 26 november 2018