Frågor & Svar

Boendefolder

Oavsett om du är hyresgäst hos oss idag eller skall flytta in så hittar du en hel del bra information i Boendefoldern och vad som är på gång i våra områden. 

Andrahandsuthyrning

Du kan få hyra ut din lägenhet i andra hand om du har beaktansvärda skäl. Vi följer branschorganisationen Fastighetsägarnas riktlinjer.

Ansök i god tid. Under juni, juli och augusti är handläggningstiden 8-10 veckor. Du hittar avtal, om du behöver fullmaktsblankett och hur du gör under blanketter och dokument.

1. Andrahandsavtal i tre original.
2. Andrahandsansökan. Skicka med intyg från arbetsgivare eller skola för den tid du vill hyra ut lägenheten. Har du andra skäl, skriv ned dem på en A4-sida och skicka med.
3. Skriv ner adress och telefonnummer till din nya, tillfälliga bostad eller till en kontaktperson så att vi kan nå dig. Har du under uthyrningsperioden inte möjlighet att sköta dina åtaganden behöver du skicka in en fullmakt på någon som kan göra det åt dig.

Tänk på att det fortfarande är förstahandshyresgästen som ansvarar för lägenheten.

Den 1 oktober 2019 börjar nya regler gälla för uthyrning av hyresrätt i andra hand. Dessutom ändras reglerna för inneboende och lägenhetsbyte. Förändringar innebär lagskärpningar som berör missbruk av hyresrätten. Tänk på att andrahandsuthyrning alltid kräver tillstånd, du får inte ta ut högre hyra än du själv betalar, du måste bo i lägenheten för att ha inneboende, lägenhetsbyte ska godkännas, sälja eller köpa hyreskontrakt är ett brott och du måste anmäla folkbokföringsadress. Kontakta Kundansvarig vid frågor och mer information.

Autogiro

Autogiro är ett bekvämt sätt att betala din hyra. Att betala via autogiro innebär att pengarna automatiskt överförs från ditt bankkonto till oss, samma dag som hyran förfaller till betalning.

Om du bestämmer dig för att betala hyran via autogiro så gäller ditt medgivande till dess det sägs upp eller tills du säger upp ditt hyresavtal.
Du kommer få makulerade hyresavier där det också framgår vilket belopp som dras. Se bara till att det finns pengar på kontot, motsvarande hyran, näst sista vardagen i varje månad.

Anslut dig via din internetbank och ansök om att lägga till autogiro. Sök på Ernst Rosén (ibland med och ibland utan apostrof ´) du anger ditt 12 siffriga personnummer är det ett företag så anger du organisationsnummer, båda utan bindestreck för att få betalnumret när du söker autogiro.

Bom

Vi strävar efter att våra bostadsområden ska vara bilfria, av omsorg för våra hyresgäster och deras trygghet. Därför har vi låsta bommar vid alla in- och utfarter. Om du behöver köra in i området vid flyttning, kontakta Boendeservicekontoret i området.

Brandvarnare

I varje lägenhet skall det finnas en fungerande brandvarnare. Ta för vana att kontrollera så att batteriet och din brandvarnare fungerar. Har du ingen brandvarnare kan du kontakta Boendeservicekontoret i ditt område.

Bredband, TV, telefon

Bredband
Uttagen i Göteborg är förberedda för Com Hem, och i Lerum finns det bredband via telefonjacket och då kontaktar du valfri operatör. Tele2/Com Hem Kundservice, telefon 0771-55 00 00 www.comhem.se .

Anslut till öppet bredband
I Ernst Roséns hus i Göteborg har du tillgång till öppet bredbandsnät för att du själv skall ha möjlighet att teckna det abonnemang som passar dina önskemål. Klicka på utbud för öppet bredband via ITUX Ernst Rosén för att se alla tjänster. Vill du veta hur du kopplar in din CPE Box som finns i lägenheten så klicka på inkopplingsbroschyr  . Kom bara ihåg att beställa ditt abonnemang .

TV
Samtliga fastigheter i Göteborg är anslutna till Tele2/Com Hem och deras grundutbud. Vill du ha mer information om övriga utbud och priser eller vill komplettera med ytterligare kanaler, gå in på Tele2/Com Hems webbplats eller ring Kundservice. På hemsidan kan du också se vilka tv-kanaler som ingår i fastigheten du bor. I Lerum erbjuder vi grundutbudet via marknätet.


8 september 2020 blir Com Hems sändningar digitala
och därmed alla Ernst Roséns hus i Göteborg. Det innebär att om du tittar på analog TV kommer du se en rullande informationstext i bild på de analoga tv-kanalerna. Den är för att uppmärksamma er som fortfarande tittar analogt att det är dags att ändra till digital-tv på sina tv-apparater. För mer information om hur du ändrar till digital-tv hittar du på Com Hem

Com Hem lagt till ComHem play kostnadsfritt för dig som är hyresgäst. Det funkar om du är folkbokförd på adressen och för att se hur du gör klicka in dig på https://www.comhem.se/tv/digitalisering , gå längst ner på sidan och läs om Com Hem Play för dig med grundutbud.

Vid denna länk https://www.comhem.se/tv/play-grundutbud kan du klicka på ” se om du kan beställa ” och registrera dig som användare med BankID.

Driftstörningar akuta

Vill du få information om stadens akuta driftstörningar i Göteborg som exempelvis akut vattenavstängning så kan du gå in och anmäla dig och läsa mer här   

Har du elavtal via Göteborg Energi så kan du få information via sms/mail 

El

Alla hyresgäster måste teckna eget elavtal. Bor du i Göteborg kan du kontakta Göteborg Energi, som står för elnätet. De har telefon 031–62 62 62. Bor du i Lerum så är det Lerum Energi 0302-558 50.Vilken elleverantör du vill anlita väljer du givetvis själv. Hjälp till att hålla nere energiförbrukningen.
Frågar det efter lägenhetsnumret så hittar du det längst upp på kontraktet. Det är inte lantmäteriets officiella ID-nr.

Här är några enkla tips på hur du kan spara energi i din lägenhet.
• Frosta av kyl och frys ofta. Tillsammans står de för 20 procent av energiförbrukningen i ett hushåll.
• Se till att temperaturen i kylen håller sig på +4 till +6 grader och i frysen -18 till -20 grader.
• Släck ljuset i rum som ingen använder.
• Byt ut vanliga glödlampor mot lågenergilampor, framför allt i lampor som brinner länge. Lågenergilampor är dyrare i inköp men drar ungefär en femtedel jämfört med vanliga glödlampor.
• Stäng av TV och radio med strömbrytaren istället för att stänga av med fjärrkontrollen. Att använda stand by-läge på alla elektroniska apparater i ett hushåll drar upp till tio procent av din totala elförbrukning.
• Använd vattenkokare när du ska värma vatten.
• Vädra snabbt med tvärdrag istället för att ha öppet lite under längre tid.
• Möblera inte för nära elementen. Möblerna hindrar värmen från att sprida sig jämnt i rummet.
• Undvik att köra halvfulla tvättmaskiner.

E-faktura

Nu kan du ansluta dig till e-faktura om du hyr bostad, lokal eller garageplats hos Ernst Rosén. Ett enkelt och miljövänligt alternativ till de hyresavier som vi skickar ut. Du får med andra ord en elektronisk faktura skickad direkt till din internetbank. Du ansöker om detta via din internetbank.

Så här gör du:

Gå in på din internetbank och fyll i en ansökan om att ansluta dig. Om du inte hittar Ernst Rosén så sök på bara Ernst. E-fakturan skickas normalt ut kvartalsvis, dvs 4 gånger per år. Betala din hyra som vanligt tills du ser e-fakturan i internetbanken.

Vill du inte längre ha e-faktura så avanmäler du detta på din internetbank. Har du autogiro är det viktigt att du avslutar detta i samband med att du ansöker om e-faktura så att inte hyran dras dubbelt.

Flytta ut

Ska du flytta? Då gäller följande:

När du har sagt upp din lägenhet, kontaktar vi dig för att bestämma tid för besiktning. Innan du flyttar, ska lägenheten och de förrådsutrymmen som hör till städas ordentligt. Avflyttningsfolder Bostad

Samtliga nycklar till lägenheten ska lämnas till fastighetsansvarig senast kl. 12 på avflyttningsdagen. Om hyresavtalet slutar att gälla på en helgdag, ska nycklarna lämnas senast påföljande vardag före kl. 12. Glöm inte nycklar till förrådsutrymmen och tvättstuga. Det är viktigt att du lämnar tillbaka samtliga nycklar så att vi slipper debitera ett låsbyte.

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så din folkbokföringsadress blir rätt, www.skatteverket.se, telefon 0771- 567 567 . Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Eftersändning av din post beställer du hos Svensk Adressändring, www.adressandring.se, telefon 0771-97 98 99.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten.

Förråd

Till varje lägenhet hör ett förråd. Har du kläder/textilier förvarade i förrådet tänk på att ha dessa inplastade för att hindra eventuella angrepp från skadedjur och förvara inte stöldbegärligt gods i förrådet. Oavsett om du har saker i förrådet eller inte så vill vi att du låser ditt förråd. Tänk på att det inte är tillåtet att ställa saker utanför förrådet.

I källarförråd kan det uppkomma fukt. Placera därför inga föremål direkt mot golv eller vägg

Handikappanpassning/Bostads-
anpassning

Om du har ett handikapp av något slag och behöver anpassa din lägenhet, ska du i första hand kontakta din arbetsterapeut för en bedömning. Ansökningar om bidrag tas emot och beslutas av kommunens fastighetskontor som i sin tur kontaktar oss för eventuell åtgärd.

Hemförsäkring

Inbrott, brand eller översvämning kan drabba vem som helst, även om man är försiktig. Skulle till exempel ett akvarium eller en tvättmaskin börja läcka och skadar lägenheten eller grannens egendom, kan du bli ersättningsskyldig. Då är det bra att ha en hemförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag så hjälper de dig.

Tänk också på att inte förvara stöldbegärlig egendom i källarutrymmen eller på vinden. Skulle olyckan vara framme rapportera detta till Boendeservicekontoret i ditt område och beroende på omfattning polisen.

Hyresbetalning

Hyran ska betalas i förskott, senast sista vardagen i varje månad.
Varje kvartal får du tre hyresavier för nästkommande månader i din brevlåda. Om du inte har fått någon avi eller har tappat bort den, hör av dig till oss på 031-80 60 80 eller hyra@ernstrosen.se.

Om du betalar hyran på annat sätt än med den förtryckta avin, måste betalning ske till bankgiro 425-9479.

Ange följande:
• Objektsnummer/lägenhetsnummer samt lägenhetens gatuadress.
• Vilken månad betalningen gäller för
• Lägenhetsinnehavarens namn och adress, om inbetalningen görs av någon annan.

Du kan också betala hyran via autogiro eller med e-faktura.

Automatiserad kravrutin
Vi samarbetar med Intrum Justitia när hyror är försenade eller obetalda. Inga påminnelser skickas ut.
Betalas inte hyran i tid, skickas det ett inkassokrav från Intrum Justitia.

Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen är en demokratisk och partipolitiskt obunden medlemsorganisation för bostadshyresgäster. Det är Hyresgästföreningen centralt som förhandlar hyrorna i Ernst Roséns fastigheter.

Läs mer på www.hyresgastforeningen.se.

Inflyttning

Nycklarna lämnas ut tidigast kl. 12 på tillträdesdagen. Kontakta Boendeserviceexpeditionen i ditt område för att bestämma tid för när du kan hämta dina nycklar och få en visning av gemensamma utrymmen. Då får du också erbjudande om ett byte av cylindern till ditt lägenhetslås. Detta gör vi för att du ska veta att det inte existerar några andra nycklar till din lägenhet än de tre nycklar som du kvitterar ut.

Om du har kommit överens med avflyttande hyresgäst om att få flytta in annan tid än tillträdesdagen, kontakta alltid Boendeservice innan.

Kom ihåg
– att teckna hemförsäkring
– att beställa nytt elavtal
– att begära flyttning av telefon, bredband & tv
– att nyckel till eventuella bommar i området finns på expeditionen

Tänk på att göra en flyttanmälan till Skatteverket så din folkbokföringsadress blir rätt, www.skatteverket.se, telefon 0771- 567 567 . Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Eftersändning av din post beställer du hos Svensk Adressändring, www.adressandring.se, telefon 0771-97 98 99.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten.

Inomhusmiljö

Ventilation och värme hänger ihop. För att må bra behöver vi få in luft i lägenheten som hela tiden byts ut mot renare luft. Nu för tiden styrs värmen till elementen automatiskt och värmesystemet i huset startar när temperaturen ute sjunker under 15 grader. Ju kallare ute, desto högre temperatur inne på elementen. Vår målsättning är att det skall vara minst 20 grader i lägenheten. Kontakta fastighetsansvarig på ditt boendeservicekontor om det bubblar i elementet eller du inte upplever 20 grader i lägenheten.

Tänk på
• att inte täppa till ventilerna i lägenheten. Då fungerar inte ventilationen som den ska, med risk för dålig luft och i värsta fall fuktproblem.
• att möbleringen i rummet eller stora, tunga gardiner kan påverka temperaturen.
• nattetid kan upplevas lite kallare då tekniska apparater som alstrar värme inte är påslagna. Däremot sänks inte temperaturen på värmesystemet.
• sommartid om det är varmt i lägenheten så undvik att öppna fönstren och dra igen persienner eller gardiner för att hålla ute värmen. Har du större lägenhet kan du ha korsdrag genom att öppna fönster i olika ändar av lägenheten.

Klagomål

Vi som hyresvärd vet att det ibland är enkla frågeställningar som kan bli en källa till konflikt mellan grannar, om man inte pratar med varandra redan på ett tidigt stadium. Ta kontakt med din granne om du känner dig störd. Löser det sig inte trots att du har pratat med grannen, kan du kontakta din fastighetsansvarige eller kundansvarige som försöker hjälpa dig att lösa problemet. Observera att vi inte tar emot några anonyma klagomål. En sista utväg är att vi överlämnar ärendet till Hyresnämnden.

Tänk på att det är mycket allvarligt att få ett klagomål. Den störande grannen riskerar att förlora rätten till sin lägenhet.

Källsortering och miljö

Källsortering innebär att man sorterar sitt avfall vid källan, oftast vid diskbänken för en bostadshyresgäst. När vi sorterar och återanvänder en vara eller återvinner material, minskar avfallet och vi bidrar till en bättre miljö. Den största vinsten med återvinning är ofta att man spar en del av den energi som annars skulle ha använts vid nytillverkning.

Källsortering i din fastighet:
I de flesta av våra fastigheter finns möjlighet att källsortera dina sopor. Kontakta Ernst Roséns Boendeserviceexpedition i ditt område för att få reda på vad som gäller i den fastighet där du bor.

Hyresgäster som bor i lägenhet i Göteborg och Lerum har flera fria besök per år på återvinningscentralerna. Första gången du besöker någon av stationerna tar du med dig fotolegitimation för att kvittera ut ditt återvinningskort.

Mer information med kontaktuppgifter och öppettider hittar du på
kretsloppskontoret eller www.lerum.se

Här hittar du också en sorteringsguide.

Miljö
Miljö handlar inte bara om källsortering och att spara energi. Vill du ha fler tips om vad du som hyresgäst och konsument kan göra för att till exempel minska vår klimatpåverkan, kontakta miljöförvaltningen.

Lägenhetsbyte

Lägenhetsbyte inom Ernst Rosén finns det möjlighet att lämna in en intresseanmälan för byte internt inom Ernst Rosén. Den är till för dig som har bott hos oss, i samma lägenhet, i minst tre år. Alla lägenheter går inte att förmedla internt. Därför kan vi inte lova att våra hyresgäster automatiskt får företräde. Anmäl dig genom att lämna in en intresseanmälan som du erhåller från oss genom att kontakta oss på telefon 031–80 60 80.
Du måste själv komma ihåg att förnya din ansökan var 6:e månad, som du gör genom att ringa eller mejla till support@ernstrosen.se.

Lägenhetsbyte om du vill byta lägenhet med någon som inte bor hos oss, eller att du föreslår hyresgäst så måste du ansöka om att få ett sådant byte godkänt. Under juni, juli och augusti är handläggningstiden 12 veckor för dessa ansökningar.  Du hittar ansökningsavtalet och hur du gör på Lägenhetsbyte Ansökan Avtal

Lägenhetsnummer

Du har 2 lägenhetsnummer som tillhör din lägenhet. Det ena är kontraktsnumret som står på ditt kontrakt och det andra är det du skall ange till Skatteverket vid exempelvis flytt eller om du får en fråga från dem.

I våra trapphus, med undantag för några av dem, hittar du ditt nya lägenhetsnummer på anslagstavlan. Exempelvis står det 73B01/1001, då är det de fyra sista 1001 som du skall ange till Skatteverket. Mer information hittar du på Skatteverket

Målning och tapetsering

Du har rätt att måla och tapetsera i din lägenhet, under förutsättning att arbetet utförs fackmannamässigt och enligt vår policy. Om arbetet inte är utfört på ett korrekt sätt, kan du bli skyldig att återställa lägenheten om du flyttar.

Här kan du se var du kan vända dig för tapet och färgval:
Colorama/Nya Tapetaffären på Danska vägen 96, Göteborg. Telefon: 031–337 55 50.

Namnskylt

Den person som står skriven på hyresavtalet får ha sitt namn uppsatt i entrén, trappuppgången och lägenhetsdörren. Andrahandshyresgäst eller inneboende samt samboende som inte står på kontraktet får använda sig av c/o adress i förstahandshyresgästens namn.

På lägenhetsdörren är det ok att sätta upp sitt namn ovanför den hyresgäst som har kontrakt, utan att täcka över det. Vid porttelefon eller i trapphuset får inga andra namn sättas upp.

Ohyra

Om du upptäcker ohyra i lägenheten eller i ditt förråd ska du omedelbart anmäla detta till Anticimex på telefon 075–245 10 00 med referens från Ernst Rosén och försäkringsbolaget Länsförsäkringar. På Anticimex hemsida, www.anticimex.se, kan du läsa mer om deras tjänster och få tips om vad man ska vara uppmärksam på.

Tänk på att förvara textilier/kläder inplastade som du förvarar i förrådet.

Prislista

Den prislista vi tidigare har haft i hyresgästpärmen har utgått. Är du intresserad av vad exempelvis en installation av diskmaskin kostar så kontakta kundansvarig, kontakta oss.

Service- och felanmälan

Har du stopp i avloppet, fel på spisen eller om något i tvättstugan inte fungerar som det ska, kontaktar du Boendeservice. De tar emot din serviceanmälan per telefon under kontorstid.

Klicka här för att lämna din serviceanmälan direkt på hemsidan . Vid akuta problem efter kontorstid – ring Securitas 010–470 53 00.

Skötselråd för lägenheten

Här har vi samlat skötselråd om hur du bäst sköter och rengör lägenheten. Tänk på att använda milda rengöringsmedel som inte skadar väggar och golv. Exempelvis skall du aldrig använda rengöringsmedel med PH värde 7.0 på kakel och klinker det kan lösa upp kalken.

Trivselregler

Att bo i ett flerfamiljshus innebär att alla måste visa hänsyn till varandra. Om man som grannar ställer upp och hjälper varandra och pratar med varandra, är det lättare att känna trivsel och trygghet i sitt boende.

Här är några saker att tänka på:
– Visa hänsyn när du spelar musik eller tittar på TV sent på kvällar eller nätter. Att spola stora mängder vatten, borra eller spika kan upplevas som störande för grannarna. Vi debiterar om Securitas störningsjour behöver åka ut för ett klagomål i din lägenhet.
– Förvara inte cyklar, leksaker, dörrmattor och annat i trapphuset, både av utrymningsskäl och för brandrisken.
-Har du kläder eller andra textilier i vinds-källarförråd så förvara dessa inplastade för att hindra eventuella skadedjur. Det är inte tillåtet att ställa saker utanför förrådsdörren.
– Placera balkonglådor och liknande på balkongräckets insida. Tänk på att du ansvarar för balkong/uteplats att den hålls iordning.
– Stäng entrédörren efter dig så att inga obehöriga kan ta sig in i trappuppgången.
– Av hänsyn till grannarna under, ska man inte skaka sängkläder och liknande från balkongen.
– Det är tillåtet att grilla på balkongen, om du använder elgrill och det inte stör grannarna. Kol- eller gasolgrill är inte tillåtet, både på grund av brandrisken och för att röken kan störa dina grannar.
– Fågelmat kan dra till sig skadedjur. Vi ber dig därför att inte mata fåglar från balkongen, fönsterblecket eller på gården.
– Tänk på att det finns människor som är rädda för djur eller är allergiska. Håll husdjur kopplade.
– Rökning är förbjuden i samtliga allmänna utrymmen i fastigheten.
– Tvättstuga och torkrum ska lämnas rena och snygga. Läs mer under rubriken ”Tvättstuga” nedan.

Tvättstuga

Många använder tvättstugan och självklart ska den vara i ordning när man kommer. Tänk därför på att alltid lämna tvättstugan ren och snygg när du har tvättat färdigt. Ernst Rosén ansvarar för en mer grundlig städning av tvättstugan en gång per vecka. Då rengörs golv och WC och soporna töms efter behov.

Har du frågor om tvättstugan, kontakta gärna fastighetsansvarig i ditt område. I tvättstugan finns tvättider och instruktioner för tvättning uppsatta.

Här är några enkla regler för tvättstugan:
– Glöm inte att tömma fickor i kläder som ska tvättas.
– Använd tvättpåse vid tvätt av BH med byglar. Byglarna lossnar lätt och kan orsaka skador.
– Tvätta mattor/täcken i de maskiner som är särskilt avsedda för detta.
– Rengör filter i torktumlare och torkaggregat när du har tvättat färdigt. Ett rengjort filter torkar tvätten bättre.
– Anmäl alltid eventuella fel i tvättstugan till fastighetsansvarig. Ju snabbare du anmäler, desto fortare kan vi åtgärda felet.

Tvättider
– Boka din tvättid med tvättlåset eller på en elektronisk bokningstavla där sådan finns. När du är klar i tvättstugan, markerar du en ny tid eller sätter tvättlåset på parkering.
– Tvättid som inte är påbörjad senast en timma efter utsatt tid, får disponeras av annan hyresgäst.
– Torkrum och torktumlare får användas en timma efter tvättidens slut.
– I tvättstugan hittar du tvättiderna som gäller i din fastighet.

Uppsägning

Din uppsägning måste ske skriftligt. Uppsägningstiden är tre kalendermånader. Det betyder att om du säger upp din lägenhet den 31 januari, upphör hyresavtalet att gälla den 30 april samma år. Säger du upp lägenheten den 1 februari, upphör hyresavtalet att gälla den 31 maj samma år. Det finns dock avvikelser som vid dödsbo och korttidskontrakt. Har du ett korttidskontrakt gäller en månads uppsägningstid, förutsatt att du säger upp det innan månadsskiftets slut, gäller det dödsbo så kontakta kundansvarig för mer information.

Gör så här
1. Fyll i och underteckna blankett för uppsägning lägenhet, Uppsägning hyresavtal bostad och parkering autoblankett pdf

Som hyresgäst är du skyldig att hålla lägenheten tillgänglig för visning under uppsägningstiden. Om du vill ha hjälp med att visa lägenheten för nästkommande hyresgäst, kan du vända dig till kundansvarig.

Säga upp parkering och garageplats
Vill du säga upp din parkering eller garageplats kan du göra det via detta formulär

Utelåst

Har du låst dig ute kontaktar du i första hand din Boendeserviceexpedition, efter kontorstid kan du kontakta Securitas på 010-470 53 00. Du får själv stå för kostnaden.

Vaktbolag

Vi arbetar för en trygg och säker miljö i och omkring våra fastigheter, vi har ofta rondering kvälls- och nattetid. Vid akuta problem efter kontorstid, kontakta Securitas på telefon 010-470 53 00.

Övrigt

Nycklar
Alla hyresgäster kvitterar ut tre nycklar när de flyttar in. Om du behöver fler nycklar, kontakta Boendeservice. Samtliga nycklar, inklusive nycklar till förråd och garage, ska naturligtvis lämnas tillbaka om du flyttar. Det finns särskilda regler för hur och när du ska hämta nycklar respektive lämna tillbaka nycklarna.

Extranyckel, förlorad eller ej återlämnad nyckel debiteras.

Lås
Alla 9-tillhållarlås är hyresgästernas egna lås. Om man inte vill lämna kvar låset vid avflyttning, är det hyresgästens ansvar att återställa dörren i ursprungligt skick.

Persienner
Flertalet av persiennerna är installerade av oss men är hyresgästens egendom och ansvar. Naturligtvis ser vi gärna att de sitter kvar vid avflyttning.

Installation tvätt- och diskmaskin
Om du vill installera en tvätt- eller diskmaskin i din lägenhet, måste detta ske fackmannamässigt. Om du har frågor, kontakta Boendeservice i ditt område.